back

back to last page

''Tempo Doeloe, 2024"

signature_adriaan

TEMPO DOELOE
-tijd van vroeger-

Tempo Doeloe wordt binnen de Indische gemeenschap, bij uitstek door al die mensen geboren in Nederlandsch-Indië, gebruikt om te wijzen naar iets dat nooit meer terugkomt, een wereld die nog niet ontheemd en ontworteld was, een wereld die ooit van vaste waarde was.

Het begrip "Tempo Doeloe” verwijst naar een tijdperk dat ik niet meer heb meegemaakt, maar des te sterker in mij voortleeft door de overlevering van smaak, geur en verhaal.

De generatie van weleer is vrijwel allemaal overleden. Als nazaat van die Indische structuur besef ik dat Tempo Doeloe, een herinnering is aan een Indische geschiedenis en -cultuur in een wereld die ooit bestond en blijft bestaan bij gratie van overlevering door eigen interpretatie van gemeenschapszin (kumpulan), Indische eten en nieuwe verhalen.
Tempo Doeloe omvat geschiedenis met het vooruitzicht op toekomst. De geest van een verleden gevat in de jas van tegenwoordige tijd.
Elke tijd creëert Tempo Doeloe en eigenlijk elk mens beleeft zijn Tempo Doeloe.

Ik ben niet opgegroeid onder de beschermende kroon van een Waringin.
De allereerste keer dat ik in de schaduw van een Waringin stond was ook de allereerste keer in het land van mijn grootouders, ouders, ooms, tantes, neven en nichten.
De Waringin bleek een overrompelende magistrale boom, nog grootser dan in de vertelde verhalen. De Waringin (treurvijg) groeit zichzelf groot door haar vertakkingen van luchtwortels en verjongt zichzelf waardoor ze onmetelijk groot en oud kan worden. Je kunt je voorstellen dat zo’n geestrijke boom luistert naar de verhalen die aan haar wortels worden verteld.
Tempo Doeloe in de schaduw van een Waringin is voor mij het vertrekpunt geworden voor een serie werk, waarin deze boom metafoor wordt voor stemmingen en sferen die ik denk te ervaren in de geest van Tempo Doeloe.

Grappig om te bedenken dat deze boom in vele huiskamers als kamerplant, Ficus Benjamina, in de vensterbank staat en daarmee wellicht een blauwdruk levert voor een ieders eigen Tempo Doeloe.

 

home about me drawing sculpting exhibition links